ERDŐKERÜLŐK ÉS VADÁSZOK HOSSZÚ CSALÁDFÁJA

Karl Mitterhauser valószínűleg nem érezné jól magát irodai dolgozóként. Annál boldogabb viszont szakmájában, erdőkerülőként és vadászként. A Mitterhauser család tagjai már tizenkét generáció óta foglalkoznak hivatásszerűen az erdővel és a vadállománnyal, így más szakma csaknem elképzelhetetlennek számít köreikben. A családi történetek között még Ferenc József császárral rendezett szarvasvadászatok is szerepelnek. Karl Mitterhauser a családi hagyományt követve már több mint 30 éve lelkes erdőkerülő és vadász.
50 ÉVES KOROMBAN MEGÁLLAPODOTTNAK ÉS ELÉGEDETTNEK ÉRZEM MAGAM. SZERETEM A MUNKÁMAT, ÉS SZERETEM CSINÁLNI, AMI VELE JÁR.
KARL MITTERHAUSER

KARL MITTERHAUSER BEJÁRÁSI TERÜLETE

A Karl Mitterhauser által felügyelt nyugat-ausztriai terület kb. 8500 hektáros. A terület a Zillertal völgy aljától egészen 3000 méteres tengerszint feletti magasságig húzódik. A hegycsúcsokra pedig úgyis vigyáznak a vadállatok – tréfál Karl. Régebben itt hat erdőkerülő dolgozott, és erdészeti hivatal is üzemelt; ma Karl Mitterhauser csaknem egyedül felügyeli az erdőt és a vadállományt. Mégsincs teljesen egyedül, ugyanis hűséges alpesi tacskókopója, Bessy segít gazdájának, ahol csak tud.
ÖSSZESEN KB. 8500 HEKTÁR TARTOZIK A TERÜLETEMHEZ. EBBŐL 4500 ERDŐ, A TÖBBI PEDIG HEGY ÉS ALPESI LEGELŐ.
KARL MITTERHAUSER

A NAPI FAKITERMELÉS

A vadászok, erdőkerülők élvezik a természetben és a természettel végzett munkát. Mindazonáltal pénzt is kell keresniük, így mindennap fakitermeléssel is foglalkoznak. Mindenkinek van háza, és mindenkinek kell bútor – mondja Karl Mitterhauser. Az ő feladata felügyelni a fák kivágását és elszállítását a faüzemekbe, valamint ügyelni az erdő egészségére a kidőlt fák és leesett ágak eltávolításával. Ellenkező esetben elszaporodnának a szúbogarak – mondja Karl Mitterhauser –, az pedig nagy gond.
ÚGY VÉLEM, AZ EMBERNEK ALAPOSAN EL KELL GONDOLKODNIA, MIELŐTT AZ ERDŐKERÜLŐ HIVATÁST VÁLASZTJA. AZ ERDŐKERÜLŐ UGYANIS EGY HIHETETLENÜL FONTOS ERŐFORRÁSÉRT FELELŐS: SAJÁT TERMÉSZETI KÖRNYEZETÜNKÉRT.
KARL MITTERHAUSER
A GATOR JELLEMZŐI
ERŐTELJES CSÖRLŐ

A VADÁSZ ÉS A VADAK

A vadászat szintén része Karl Mitterhauser munkájának. Nyáron felügyeli a vadállományt, ha pedig leesik a hó, eteti az állatokat. Régebben a szarvasok és őzek télire melegebb területekre húzódtak. Mára azonban a turizmus és a közlekedés elvágta az általuk használt alpesi ösvényeket, így az állatok kénytelenek a hideg nyugati régióban maradni. Itt viszont éhen pusztulnának, ha a hó eléri a kétméteres magasságot – magyarázza az erdőkerülő és vadász. Ezért etetjük őket télen szénával.
A GATOR JELLEMZŐI
TELJESEN NYITHATÓ SZÉLVÉDŐ
EZ A MUNKA NAGYON SOKRÉTŰ ÉS RENDKÍVÜL VÁLTOZATOS.
KARL MITTERHAUSER

VÁLTOZÓ HIVATÁS

A Karl Mitterhauserhez tartozó területen élők fakitermeléssel, mezőgazdasággal, alpesi legeltetéssel és vadászattal foglalkoznak. A Zillertal völgy azonban sípályáival és szórakoztató iparával kedvelt turistacélpontnak is számít. A vadász és erdőkerülő is tudja, hogy a különböző érdekcsoportok között mindig meg kell találni az összhangot. Manapság ez is a munka része, éppúgy, ahogy az új technológiák megismerése is. A munka folyamatosan változik – mondja Karl Mitterhauser –, és nekünk reagálnunk kell az idők változására.
GYAKRAN SZERVEZÜNK OSZTÁLY- ÉS EGYÉB GYERMEKKIRÁNDULÁSOKAT AZ ERDŐBE. ÖRÜLÖK, HA A FIATALOKAT SIKERÜL TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETTUDATOSABBÁ TENNI. ELVÉGRE ŐK A JÖVŐ.
KARL MITTERHAUSER

FAÜLTETÉS TÖBB GENERÁCIÓRA

Karl Mitterhauser a munkájában a fiatal fák – lucfenyő, vörösfenyő, mandulafenyő, ill. az alacsonyabb területeken erdeifenyő – kivágott idős fák helyére ültetését szereti a legjobban. Van valami lenyűgöző abban, hogy az eljövendő 150 év számára dolgozunk – ismeri be a vadász és erdőkerülő. Ki tudja? Ha a családi hagyományok folytatódnak, akkor lehet, egy nap majd a dédunokái vágják ki azt a fát, amit ő ma ültetett.
John Deere Gator Series

A John Deere Gator Sorozat

Fedezze Fel A Termékcsaládot