RITKA PÁROSÍTÁS

Christian Stotz ötödik generációs főjuhász. Három nyájat alkotó összesen 2400 anyajuhával ő felel Délnyugat-Németország egyik legnagyobb szabad tartású juhállományáért. Nemrég vette át a családi hivatást – ez manapság már ritkaságszámba megy. Évről évre kevesebb a teljes munkaidejű juhász, így sok kisebb vállalkozásnak nem sikerül utódot találnia. A munka kemény és a napok hosszúak – mondja Christian. – A feladatok azonban változatosak, így unatkozni lehetetlen.
AZÉRT LETTEM JUHÁSZ, MERT A SZÜLEIM IS EGÉSZ ÉLETÜKBEN EZZEL FOGLALKOZTAK. MÁR EGÉSZEN KIS KOROM ÓTA ISMEREM A SZAKMÁT. A MUNKA VÁLTOZATOS, MI PEDIG NEM SZERETNÉNK, HOGY A VÁLLALKOZÁSUNK MEGSZŰNJÖN.
CHRISTIAN STOTZ

ÉRTÉKES ERŐFORRÁSBÓL MELLÉKTERMÉK

Régebben a régióban tevékenykedő juhászok elsősorban a gyapjú eladásából éltek. Az elmúlt évek során azonban ennek ára erősen leesett, és ma már alig találni vevőt. Németországban ez az értékes természeti erőforrás mostanra pusztán a hústermelés és a tájgazdálkodás melléktermékévé vált. Néhány évvel ezelőtt ezért Christian Stotz maga kezdett marketingkampányba. Anyajuhainak 99%-a merinójuh – ezt a fajtát különösen finom gyapjú jellemzi. Christian ezt a gyapjút közvetlenül szállítja két regionális üzleti partnercégének, amelyek ruhát és fonalat készítenek belőle.
A GATOR JELLEMZŐI
KÖNNYŰ BE- ÉS KISZÁLLÁS
ÁLTALÁBAN AZZAL KEZDJÜK A NAPOT, HOGY ELLENŐRIZZÜK A BIRKÁKAT. MEGETETJÜK AZ ISTÁLLÓBAN LEVŐ ÁLLATOKAT, AZTÁN MEGNÉZZÜK A KIFUTÓBAN ÉS A SZABAD TÉREN LEVŐKET IS.
CHRISTIAN STOTZ

SZÉP, RENDEZETT BORÓKÁSOK

Délnyugat-Németországban azonban a juhtartás egyik fő feladata a tájgazdálkodás. A juhok a régió számos borókásában legelve megakadályozzák, hogy azok rendezetlenné váljanak. Ugyanezt a feladatot gépekkel csak nehézkesen és drágán lehetne megoldani, elsősorban a lejtős területeken. A juhok azonban a természet és a biodiverzitás szempontjából is hasznosak: ha normál földművelést végeznének, akkor számos növény- és rovarfaj kiszorulna az élőhelyéről, sőt, kihalna.
AZ ISTÁLLÓBAN A BIRKÁK FŐLEG SILÓFÜVET KAPNAK. A BÁRÁNYOKNAK HELYI TERMESZTÉSŰ, NEM GÉNMÓDOSÍTOTT MAGKEVERÉKET ADUNK. A SZABADBAN PEDIG A FŰVEL ÉS EGYÉB NÖVÉNYEKKEL TÁPLÁLKOZNAK.
CHRISTIAN STOTZ

A JUHÁSZ ÉS A FARKAS

Nappal, amikor a nyáj a szabadban van, a juhász vigyáz rá. Estére pedig elektromos kerítéssel körülvett legelőre tereli őket. Erre mindenképpen szükség van – mondja Christian Stotz –: nem hagyhatjuk, hogy szabadon kóboroljanak. Az éjszaka egyéb problémákat is hoz: a farkasok visszatérőben vannak Németországba, és a juhász szerint "a villanypásztorral körülzárt birkanyáj valóságos terített asztal az ilyen ragadozóknak". Christian Stotz azonban ezt a problémát is egészen biztosan képes lesz kezelni.
A JÖVŐNK A LEVEGŐBEN LÓG. A FARKASOK ÚJRA MEGJELENŐBEN VANNAK, NEKÜNK PEDIG KI KELL VÁRNUNK, MI TÖRTÉNIK.
CHRISTIAN STOTZ
A GATOR JELLEMZŐI
CSENDES FÜLKE

SIKERES ÚTTÖRŐK

Direkt marketing, regionális értékesítés, szokatlanul magas minőségi követelmények ... a Stotz család mindig is úttörőnek számított. Jelenleg Christian Stotz számára igen fontos a műszaki fejlődés gyümölcseinek kipróbálása. Még inkább igyekszik megkönnyíteni a munkát és lecsökkenteni annak mennyiségét mind a legelőkön, mind az istállóban. Ő és szülei is megtanulták már, hogy a fejlődés hosszú távon csaknem minden esetben kedvező az üzletmenet szempontjából. A juhász azonban mosolyogva bevallja, hogy egyes esetekben a régi módszerek a legjobbak. A fő, hogy elérjük a céljainkat, és sikeresek legyünk, mondja a juhász – és pontosan így is jár el.
John Deere Gator Series

A John Deere Gator Sorozat

Fedezze Fel A Termékcsaládot