Miért használjunk gyepszellőztetőt

A gyepminőség javításának egyszerű módja
A fellazítást követően a pázsitot néhány napig védeni kell. A gyep ekkor optimális körülmények között regenerálódhat a levegőztetés okozta igénybevételt követően.

A gyepminőség javításának egyszerű módja

Gyönyörködjön a kertje növekedésében: Bármilyen nagy, vagy kicsi legyen is kertje, az elektromos és benzinmotoros gyepszellőztető gépeinkkel a pázsitja új erőre kap, és ragyogóan egészséges lesz. Az első szellőztetés előtt várja meg, amíg a gyep legalább három éves lesz. Szellőztetés előtt mindig nyírja a füvet a lehető legrövidebbre. A 4 cm-es átlagos gyepmagasság az ideális. Ha lehetséges, akkor dolgozzon, ha a talaj alaposan kiszáradt; így megelőzheti gépe károsodását, és nyitva tartja a kialakított barázdákat.

Búcsúzzon el a mohától: Az egészséges pázsit kialakítása és fenntartása szakszerű ápolást igényel. Ebbe beletartozik a rendszeres gyepszellőztetés is – az elhalt fűszálak által képzett réteg és a moha eltávolításának folyamata, hogy a tápanyagok bejuthassanak a talajba.

MI AZ A LEVEGŐZTETÉS?

A levegőztetéskor gyepet kissé lenyírjuk és egyúttal eltávolítjuk a mulcsot ( a régi fűnyesedéket) és a mohát. A talaj ezután több oxigént lesz képes felvenni, és a gyep növekedése felgyorsul. Az eredeti angol ‘verticutting’ kifejezés a ‘függőleges’ és a ‘vágni’ szó kombinációja. A gyep fellazításának optimális időszaka tavasszal, április közepétől május elejéig tart. A gyep ekkor képes a legjobban regenerálódni. A éles és spirállal szerelt penge a John Deere gyepszellőztetőn milliméter mélyen belevág a pázsitba. A talaj felületén ekkor nincs elhalt fű vagy nem kívánatos takarás.

A gyűjtőzsákkal ellátott gyepszellőztető a fellazítás közben összegyűjti az anyagot.

A levegőztetéskor a készülék kihúzza a nem megfelelő gyökérrel rendelkező fűszálakat. A frissen telepített pázsit tehát nem alkalmas a levegőztetésre;  néhány hónapos növekedést követően a gyökerek megmaradnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyepnek legalább három évesnek kell lennie, mielőtt először lehetne levegőztetni azt.

A levegőztetést követően a gyepet trágyázni kell. A talajtól függően a felületet be lehet szórni homokkal. Ha a gyep túl ritka, akkor adott esetben további vetés ajánlott.

Mi is az a gyepfilc – és hogyan képződik?

Az év folyamán növényi maradványok és fűnyesedék halmozódik fel. Ezek miatt a talaj felülete sűrűbbé és tömörebbé válik. Az esővíz, a levegő és a tápanyagok már nem képesek elérni a fű gyökereit. A gyep betegnek és egyenetlennek tűnik, mivel az ültetett fű már nem képes megbonthatatlan felületet képezni.

SZABÁLYOS LEVEGŐZTETÉS

A rendszeres levegőztetés, nyírás és trágyázás egészségessé és vonzóvá teszi a gyepet. Amikor a talaj hőmérséklete eléri a 8 °C-ot, a fű növekedni kezd. Ilyenkor állnak fenn a legjobb körülmények a levegőztető használatához. Az időjárási körülményektől függően a levegőztető Európában áprilistól szeptemberig használható. A levegőztetés optimális időszaka az ősz; ilyenkor a gyep ismét értékes gondozásban részesül és eltávolításra kerül a nyáron megnőtt moha.

Ügyelni kell a következő lépések betartására:

  • A gyepet már egyszer vagy kétszer le kellett volna nyírni tavasszal.
  • A levegőztetést megelőzően nyírja le a füvet a legalacsonyabbra állított pengével - a négy centiméteres vágási magasság ideális.
  • A talajnak jó száraznak kell lennie. Ezután könnyebben elvégezhető a munka minden fázisa és biztosított lesz a készülék védelme.
Az elhalt fűszálakat tavasszal és ősszel a legcélszerűbb eltávolítani. A gyepszellőztető gépeinkkel könnyedén lehelhet új életet a gyepébe, amely így dúsabb és egészségesebb lesz.

A HELYES MUNKAMÉLYSÉG MEGHATÁROZÁSA

Állítsa be szabályosan a munkamélységet. Ez a gyepfilc mértékétől és a talaj tömörségétől függ. A gyep kora kulcsfontosságú. Helyezze a készüléket a gyepre – a penge csak éppen érintse a talajt. Miközben a motor jár, mozgassa a gyepszellőztetőt rövid távolságban előre-hátra.

Korrigálja a munkamélységet úgy, hogy a penge éppen csak belevágjon a felületbe.

Most helyezze a levegőztető pengéjét a kiindulási helyzetbe, úgy, hogy a munkamélység be legyen állítva. Ebben a kiindulási helyzetben a kívánt vágási mélység megfelelően beállítható és beszabályozható.

Az ápolt gyep vágási mélysége körülbelül 3 mm, a nem kezelt gyepé körülbelül 5 mm.

Abból az elvből kell kiindulni, hogy a legjobb három hetente levegőztetni kb. 3 mm mélyen.

Most elkezdheti. Ápolt pázsit esetén a levegőztetőt egy irányba használja. Gyepfilccel borított területen először haladjon egy irányba, majd ismét menjen végig a gyepen. Az irányváltáskor ügyeljen arra, hogy a penge ne legyen a talajban (a fogantyú lefelé nézzen). Gyorsan dolgozzon. Ha bárhol megáll, kapcsolja ki a gépet.

Alaposan lazítsa fel a gyepfilcet, amely most a felszínen fekszik. A gyep most trágyázható vagy homokkal beszórható. Ha száraz, akkor ne felejtse el elegendő vízzel megöntözni.

A fellazítást követően a pázsitot néhány napig védeni kell. A gyep ekkor optimális körülmények között regenerálódhat a levegőztetés okozta igénybevételt követően.

Fontos:
Nagyon száraz körülmények esetén a pázsitot a levegőztetést követően vízzel kell elárasztani.

Ősszel vegye figyelembe a következőket:
Száraz időben először gereblyézze össze a lehullott faleveleket. Ezek értékes levélhumusszal szolgálnak, ami ideális a talajjavításhoz és a trágyázáshoz.

Mi az a gyepfilc réteg? Nyáron a fűszálak között sokszor felhalmozódik a fű- és levélnyesedék. Egy idő után a gyep felülete betömődik ezzel a hulladékkal, és a talajfelszín elzáródik.

A KÜLÖNBSÉG: LEVEGŐZTETÉS ÉS SZELLŐZTETÉS

‘Szellőztetés’ alatt a gyep szellőztetését értjük. Ehhez egy géppel 5-9 cm mély ujjméretű lyukakat készítenek a gyepben, amelyeket később megtöltenek homokkal. A lyukak elkészíthetők üreges vagy tömör tüskével.

E folyamat révén megszakad a gyep tömörödése és gázcsere következik be, elősegítve a talajban élő aerob baktériumok szaporodását és a fű növekedését. A szellőztetést és a rávetést követően a gyepet trágyázni kell. A golfpályákon a szellőztetést követően a teljes területet beszórják homokkal és kiegyenlítik (lehúzzák).

A szellőztetést általában a pázsit szezonális növekedésének kezdete előtt, május elején vagy augusztus közepén végzik. Ez a talajtól és az éghajlati viszonyoktól függően változik, így a felületek gyakran gázzal telítődnek. Kis tüskék használata esetén a homokkal való beszórást nem feltétlenül kell elvégezni (például egy nedves hely szellőztetéséhez).

A John Deere D38R gyepszellőztető

Átirat