Egy életre szóló fa: hogyan találjunk rá és hogyan ültessük el

Fát nem csak saját magának ültet az ember. Gyakran a következő nemzedék tagjai is élvezni fogják annak áldásait és Önt fogja eszükbe juttatni. Van néhány ötletünk azzal kapcsolatban, hogy mit kell figyelembe venni a fa kiválasztásakor és elültetésekor.

Figyelembe véve, hogy milyen hosszú ideig lesz része az adott fa az Ön és családja mindennapi életének, érdemes végiggondolni a folyamatot. Kikértük szakértők véleményét és feljegyeztük a legfontosabbakat:

1. Az alapok: fény, nedvesség, méret

Biztos hallotta már ezt a mondást: a fáknak is vannak érzéseik. Ha érzéseik nem is, preferenciáik azonban mindenképpen vannak. Egyes fafajták szeretik a sok fényt, mások kevésbé. Némely fa elviseli a nagyon nedves talajt, sőt, akár az elárasztást is. Ha szeretné, hogy az ültetett fa jól fejlődjön, akkor meg kell vizsgálnia az ültetési helyet és azt, milyen fához alkalmas az leginkább.

Érdemes néhány évvel előre gondolkodni. Mennyi hely áll rendelkezésre; milyen alakú és méretű lesz a fa, amikor teljesen kifejlődik? Vegye figyelembe az épületszerkezetekhez és más fákhoz viszonyított távolságokat is. Gondoljon arra is, mi történik a föld alatt - egyes fák gyökerei a fa szélességének kétszer-háromszorosára nőnek. Ha lehetséges, hagyjon elég helyet, hogy a gyökerek szétterülését ne akadályozzák csövek és alapzatok.

2. Mit kedvel és mit akar?

Gondoljon a preferenciáira: méret, forma, levéltípus, tetszetős virágok, őszi levélszín és egyéb jellemzők. Gyorsan növő fát keres? Ha igen, vegye figyelembe a kompromisszumokat - a díszkörte gyönyörű fehér virágokkal rendelkezik, ősszel csodálatos színekben pompázik és gyorsan növekszik. De vannak gyengén kapcsolódó ágai, amelyek körülbelül 20 év elteltével kezdenek letörni. Végezzen kutatást a helyi arborétum vagy szabadegyetemek webhelyein.

3. Vásárlás és elültetés

Miután eldöntötte, hogy mit szeretne, itt az ideje a vásárlásnak. Íme néhány lehetőség - a következőket ajánljuk: elsősorban földlabdás és zsákvászonba csomagolt gyökerű, másodsorban cserepes, harmadsorban pedig szabad gyökerű fákat. A földlabdás és a zsákvászonba csomagolt gyökerű fák mérete elérheti 2,5-3,5 métert, azonban nem biztos, hogy jó ötlet a faiskola legnagyobb fáját megvásárolni. Az átmérő minden 2,5 cm-ére számítva 1 évbe telik, amíg a fa helyreállítja az átültetéskor elvesztett gyökereket. Eszerint egy nagyobb fa több évet tölthet a gyökerek helyreállításával, mielőtt növésnek indulna, míg egy kisebb fa gyorsabban feléled és valószínűleg hamarabb nagyobbra nő.

A faültetésre a legalkalmasabb időpont a tavasz és az ősz, de meg kell várni, hogy a talaj száraz és termékeny, de ne túl kemény legyen. Ne siessen az ültetéssel rögtön a tavasz elején; a fának jó meleg talajra van szüksége. Az északi éghajlaton a fát ősszel legalább 6-8 héttel a tél beállta előtt kell elültetni, hogy legyen ideje az alkalmazkodásra.

Ásson elég mély lyukat, hogy az edényben vagy a zsákvászonban a talaj szintje a föld szintjével egy magasságban legyen. Az optimális eredmény érdekében lazítsa meg a talajt a fa körüli lyuk szélességének körülbelül 2-3-szorosának megfelelő területen, megkönnyítve a meggyökerezést. Miután beállította a fát az ásott lyukba, lehetőség szerint távolítson el minden drótkosarat, zsákvászont és zsineget. Legalább késsel távolítsa el a zsákvászon felső rétegét, hogy az ne szívja el a nedvességet a földlabdából.

A lyuk visszatöltését követően alaposan locsolja meg a talajt. A fa elhelyezkedésétől és méretétől függően egy újonnan ültetett fának heti 50-60 liter vízre van szüksége. Az újonnan ültetett fa körül, annak átmérőjénél háromszor nagyobb átmérőjű körben 8-10 cm vastagságban elhelyezett szerves mulcs (például faforgács) elősegíti a nedvesség megőrzését és megakadályozza a gyomnövények szaporodását. A mulcsot néhány centire a fa törzsétől szórja le.

Az öntözésen kívül nincs más dolga az elültetett fával. A trágyázással és a metszéssel várhat, amíg az elültetett fa gyökerei fejlődésnek indulnak (kivéve, ha a fán sérült vagy beteg ágak vannak).