Fűgyűjtés vagy sem

Persze, hogy mindenkinek tetszik a tökéletesre porszívózott, szupertiszta, dús pázsit, levelek és gallyak nélkül. De vajon mindig ez a legjobb a fű számára?

A fűgyűjtő rendszerek rendkívül kényelmesek és nagyon hatékonyak. Igazán megelégedéssel tölti el az embert, hogy egy menetben elvégezheti a fűnyírást és a hulladék eltakarítását. A szép külalak és a kényelem azonban csak a dolog egyik oldala.

A fűnyiradék ugyanis olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyeket a gyep hasznosíthat. Így tulajdonképpen ingyen trágyázzuk a gyepet. Tehát, ha a levelek és gallyak nélküli, fűnyiradéktól mentes ápolt pázsitot szeretne, akkor sem szabad megfeledkeznie a trágyázásról, hogy pótolja a nyiradék összegyűjtésével eltávolított tápanyagokat.

Másrészt viszont, ha van olyan gyepterülete, ahol hosszabb ideje nem nyírta a füvet, az oldalkidobásos vagy a mulcsozás fűnyírók használata filcesedést, csomósodást, gyepbetegséget és esetleg csupasz foltokat okozhat. Ebben a helyzetben a fűgyűjtés a helyes módszer. Minél előbb, annál jobb.

Tehát valószínűleg, mint mindenben, itt is az egészséges egyensúlyra kell törekedni. Nyírja a füvet rendszeresen és hagyja nyiradékot legalább egy bizonyos ideig a gyepen, miután befejezte a fűnyírást. Ezáltal a gyep hosszú távon egészséges és dús maradhat.