A fűnyírás aranyszabálya

Ha csak egy szabályt kellene betartani fűnyíráskor, akkor ez lenne az: a fűszál legfeljebb 1/3-át nyírja le.

Ha szeretné egyszerűsíteni és könnyen észben tartani a dolgokat, akkor ragaszkodjon ehhez az egyszerű alapszabályhoz: próbálja meg egyetlen fűnyírás alkalmával a meglévő levélszövet legfeljebb egyharmadát eltávolítani. A szakértők a következőket állítják ezzel kapcsolatban:

"Minél alacsonyabbra állítja a kaszaház magasságát, annál gyakrabban kell nyírnia, hogy fenntartsa a fű kívánt magasságát anélkül, hogy eltávolítaná a fűszál több mint egyharmadát" - mondja Peter Landschoot, a Penn State gyepápolási szakértője. Megjegyzi, hogy a rövidebb gyep gyakran nagyobb mértékben gyomosodik, mert a fűtakaró nem elég sűrű. A nyitott fűtakaró több fényt enged a talajba és ezáltal elősegíti a gyommagvak kicsírázását.

Megterhelheti a füvet, ha mindig engedjük azt túl hosszúra nőni, majd egyszerre rövidre nyírjuk azt. A terhelés hatására a fű tápanyagokat von el a gyökérzetből, legyengítve a gyökereket; a végeredmény pedig ritkás, egészségtelen gyep - mondja Clint Waltz, a Georgia Egyetem gyepápolási szakértője.