Itt a tavasz: itt az ideje a filc eltávolításának.

Miről is van szó? Ezt a gyepbe ágyazódott halott gyepszövedéket filcnek nevezzük. Íme, miért nincs szükségünk rá és hogyan lehet megszabadulni tőle.

Megfigyelte már valaha az elhalt fű és más szerves maradványok rétegét, amely ősszel és télen halmozódik fel a gyepen? Filcnek nevezik; nagy része káros a gyepre, tehát meg kell szabadulni tőle.

Miért rossz a túl sok filc? Mert megakadályozhatja, hogy a víz és a tápanyagok eljussanak oda, ahová kell - a gyökérzónába. Ha tehát egészséges, vastag és rugalmas gyepszőnyeget szeretne, akkor jobban teszi, ha utánanéz annak a filcrétegnek. A túlzott filcesedést jelzi, ha a gyepet szivacsosnak érzi, amikor rajta jár.

A filcréteg eltávolításának legjobb időpontja a tavasz, valamint az aktív növekedési fázis és a többszöri fűnyírás utáni időszak. A meleg évszakos füvek esetében ez azt jelenti, hogy a filcréteget késő tavasszal, míg a hideg évszakos füvek esetén kora tavasszal és kora ősszel a legalkalmasabb eltávolítani.

Szóval, hogyan lehet a legkönnyebben megszabadulni a túl sok filctől? Nos, ha a gyepfelület nem túl nagy, akkor a jó öreg gereblye is megteszi.

Nagyobb gyepfelületekhez azonban létezik egy filcmentesítési technológia, amely használható az X100-zal: a John Deere 40 collos gyepszellőztetője. Hatékonyan fellazíthatja vagy filcmentesítheti a gyepet 20 rugós villafogával, szükség esetén pedig akár 45 kg súlyt is hozzáadhat. Ha kövezett területe van, amelyen át kell haladnia a géppel a gyep eléréséhez, akkor értékelni fogja a gyepszellőztető szállítási üzemmódját is.