Több mint egy évszázada sikeresen

Tekintse meg a John Deere-traktor 100 éves történetét

Örökségünk

Fedezze fel azokat a mérföldköveket, amelyek formálták a történetünket.

 • Az eke eredete

  Amikor az 1830-as években az egyesült államokbeli gazdasági buborék kipukkant, John Deere az ország nyugati részére ment, ahova hamarosan követte a felesége és öt gyermeke. Deere-nek jól menő kovácsműhelye volt Vermontban, de új hazájában, Illinois-ban mindent elölről kellett kezdenie. Várakozással tekintve a nehéz munkával járó lehetőségre, nyugatnak indult azon a földön, amelyet hamarosan örökre meg fog változtatni.

  1855-ből származó hirdetés, rajta a következő szöveggel: John Deere gyártó, ekék és mezőgazdasági eszközök nagy- és kiskereskedője. Moline, Rock Island Co. Illinois
 • Megoldás a talaj számára

  Nem telt sok időbe, amíg Deere az Illinois államban lévő Grand Detour városban kovácsműhelyt nyitott. Hamarosan észrevette, hogy a gazdák nem tudták sikeresen megművelni a földet, hiába dolgoztak keményen. A környékre költöző családok nem tudták megművelni a ragadós préritalajt, ami váratlan kihívásként érte őket a régi otthonukban megszokott homokos talajhoz képest. Az addig jól bevált, öntöttvasból készült ekét néhány méter után meg kellett tisztítani a rárakódott talajtól.

  Illusztráció, amelyen egy gazda kaparja le az acélekéről a földet
 • A lehetőségeket kihasználó kovács

  John Deere meg volt győződve arról, hogy egy másik anyag és alak megoldaná a problémát, egy törött fűrészlapból készített ekevasat – és megalapozta a hírnevét. Más eldobott eszköze Deere úttörő jelentőségű innovációjává vált. Új alakot adott a fűrészlapnak, külön odafigyelve a szerszám pontos görbületeire. A talajban ez volt az első siker a maga nemében. Az ekét használó közösség számára minden megváltozott.

  Walter Haskell Hinton festménye a kovácsműhelyében dolgozó John Deere-ről
 • Kincsünk, a talaj

  Deere az innováció által biztosított lendületre építette fel a vállalkozását, és tovább tökéletesítette a terméket. A kutatás, az ügyfelek visszajelzései és a hosszú időn át végzett kemény munka eredményeként John Deere vállalkozása 1849-re felvirágzott, és évente 2000 ekét gyártott. Sosem nyugodott bele a termékek „elég jó” minőségébe, és folyamatosan növelte a tevékenységi körét. Most pedig, két évszázaddal később, a törött fűrészlapból kinőtt vállalat a világ egyik hajtóereje a helyszínen lévő szakemberek megoldásaitól a technológia horizontján is túl.

  1882-es fénykép: két férfi áll a Deere & Co vasúti teherkocsi mellett, amely szállításra kész acélekékkel van megrakva, és a gyári munkások a háttérben lévő épület ablakán néznek ki