Aranyásók

John Deere 1910G egy bányában

A John Deere 1910G fakihordója igazi szörnyeteg az erdőben, de hogyan nevezzük az 1910G-t egy aranybányában?  Úgy tűnik, hogy az 1910G a bánya mélyén sem okoz csalódást, ahogy azt a finn lappföldi tapasztalatok sugallják.

A finnországi Lappföldön található Kittilä bánya jelenleg a legnagyobb aranybánya Európában. Az Agnico Eagle Finland Oy által üzemeltetett bánya egy Sandvik Rhino 100 mobil fúrótoronyt üzemeltet, amely John Deere 1910G-t használ hordozóként. Tuomas Kyykkä a TRB-Raise Borers Oy finn vállalatot képviseli, amely a globális ügyfelek számára gyárt és testre szab fúrótornyokat. Kyykkä szerint Kittilä esetében a standard iparági portfóliók nem nyújtottak használható megoldást, mivel a terhelhetőség nem volt optimális, és a fülke funkciói nem voltak eléggé mobilisak. “Ebben a koncepcióban egy bányában igazán jól jön egy fülke, amely teljes mértékben forog,” magyarázza Kyykä. A Kittilä aranybánya 2017-ben kapta meg az 1910G-t.

Könnyű munkavégzés

Kyykkä szerint a bánya visszajelzései rendkívül pozitívak voltak: a nagyszerű teljesítmény és az ergonómia mellett az 1910G modellt “igazi öröm” működtetni. “Az’Elég egyértelmű, hogy ez a kezelők kedvenc gépe: szintező fülkével és kiváló kilátással minden irányban,” mondja: Kyykkä, hozzátéve, hogy például a nyolcórás műszak ergonomikus szempontból nézve sokkal könnyebb, ha egész nap az 1910G modellt vezetik. Az 1910G azonban nem az első 1910-es sorozatú gép volt a Kittilä bányában. Mint kiderült, már 2010 elején a finnországi Tamperében a John Deere szakembereivel folytatott beszélgetés során hamar kiderült, hogy az 1910E kiváló megoldás lehet az aranybánya számára.

Mélyreható benyomás 

Az 1910E elég mozgékony volt ahhoz, hogy bármilyen bányában megállja a helyét, a forgó és szintező kabinja pedig kiválóan alkalmas a kihívást jelentő bányászati műveletekhez. A következő lépések: a John Deere csapata a finnországi Joensuuban előzetesen felszerelte az 1910E modellt, leszerelve a gémet és a rakománytároló részt, valamint alacsonyabbra állítva a gépet. Ezután a TRB-Raise Borers vállalat folytatta az 1910E továbbfejlesztését, különböző megoldásokat telepítva a hordozóra. “A fülkében is végeztünk néhány változtatást, beépítettük az operatív irányítórendszerünket, és kijelzőket adtunk hozzá,” meséli Kijkä.

A termelés fokozása

Az új “Deere-Rhino” 2014-ben nagy várakozásokkal indult Lappföldre – és hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a fúrótorony hatalmas javulást hozott, kiemelten fellendítve a napi termelést. Az 1910E modell rendkívül megbízhatónak bizonyult, minimális állásidővel. Ez azt jelentette, hogy hamarosan rendelni akartak egy újabbat, és így került oda három évvel később az 1910G. Kyykkä szerint két fúrótorony meglehetősen sokoldalú, képesek felfelé vagy lefelé fúrni, és négy különböző fúrómodullal rendelkeznek. “A fúrófejek is elég könnyen cserélhetők – még egy kezdő kezelő esetében is csak körülbelül két órára van szükség,” teszi hozzá Kijkä.