A fűnyírással kapcsolatos 5 legfontosabb tanácsunk az egészséges pázsitért

A fűnyírás nem pusztán kozmetikázás. Megfelelően végezve javíthatja a gyep általános állapotát és tartósságát. Tekintse át a tip-top pázsitot biztosító legjobb fűnyírási módszereinket.

A megfelelő fűnyírás elősegítheti a gyomtalanítást, a tápanyagok újrafeldolgozását és serkentheti a mélyen lévő gyökérek növekedését. A legjobb fűnyírási módszerek az évszaktól, az időjárási viszonyoktól, a pázsitfajtáktól és a gyep kezelésének intenzitásától függően eltérőek. Íme néhány szempont, amelyeket figyelembe kell venni.

1. Alapvetően fontos: az éles, szabályosan felszerelt fűnyírókés;

Az életlen (vagy ami még rosszabb: fordítva felszerelt) fűnyírókéssel nem lehet jól nyírni. Ez nemcsak a pázsit külső megjelenését rontja - a tépett gyepfelület több belépési pontot kínál a rovarok és a kórokozók számára - mondja Laurie Trenholm, a Floridai Egyetem városi gyepápolási szakértője. Az éles fűnyírókés által biztosított szép, sima vágási felület a fű számára is sokkal egészségesebb.

2. Kezelje a különböző fűféléket megfelelően

Minden fűfélének más a preferált nyírási magassága. Trenholm szerint egészséges, jól fejlődő pázsitot biztosíthatunk, ha időt szakítunk a kertünkben lévő fűfélék azonosítására és az ajánlott nyírási magasság meghatározására.

„Az ideális nyírási magasság az adott fűfaj szálméretén alapszik. A finomabb szálú füvet rövidebbre lehet nyírni, míg a széles szálú fajok valamivel nagyobb nyírási magasság esetén jobb eredményt biztosítanak” - mondja Trenholm. Hosszát tekintve a Szent Ágoston fű a széles szálú fajok felső harmadába esik; jól fejlődik 9,0-10 cm magasra nyírva, míg a földön szétterülő százlábú fű jól érzi magát csupán 3-5 cm magassággal.

3. Nos tehát, melyik a megfelelő kaszaház-magasság?

Ebből a szempontból a fűfajok a meghatározóak, de nem teljes mértékben. A fűnyírás alapszabálya, hogy az egyetlen fűnyírás alkalmával a levélszövet legfeljebb egyharmadát szabad eltávolítani.

A rövidebb gyepnél a gyomosodás gyakrabban okozhat problémát, mert a fűtakaró nem olyan vastag, így több fény jut a talajba és a gyommagvak kicsírázhatnak. Ha viszont a hosszúra nőtt füvet hirtelen nagyon rövidre nyírjuk, akkor megterheljük azt; emiatt tápanyagok távoznak ki a gyökérzetből, legyengítve a gyökereket és végül ritkás, egészségtelen pázsitot kapunk - mondja Clint Waltz, a Georgiai Egyetem gyepápolási szakértője. Ugyanezzel a hatással jár, ha a füvet rendszeresen rövidebbre nyírjuk, mint ahogy az az adott fűfaj esetében szükséges lenne.

A legjobb módszer a nyírási magasságot egész évben állandó értéken tartani - csak hagyja a nyírási magasságot az aldott fűfajhoz ideális értékre beállítva.

4. Időzítés: Nyírja a füvet megfelelő időközönként

Hallgasson a józan eszére: Erősen trágyázott vagy öntözött gyep esetén vagy az aktív növekedési periódusban előfordulhat, hogy hetente kétszer kell füvet nyírni. Az aktív növekedési időszak elmúltával lehet, hogy egyáltalán nem kell füvet nyírni. Ha pedig a fű a szárazságtól szenved, akkor egyáltalán nem kell nyírni azt - még a kisebb gyalogos forgalom is kárt okozhat benne.
Tartsa be azt a szabályt, hogy a levélszövetnek egyszerre legfeljebb az egyharmadát távolítja el. Ha a kívánt gyepmagasság 5 cm, akkor a füvet 8 cm-es magasság esetén kell nyírni.

5. Mi legyen a nyiradékkal?

Ha fűnyírás közben nem keletkeznek nagy anyagcsomók, akkor a nyiradékot közvetlenül a a gyepfelületen hagyhatja - az tele van tápanyagokkal, amelyeket a gyep hasznosíthat. Bizonyos mértékig még a leveleket is lehet mulcsozni és a felületen hagyni a talaj táplálására.