Égig érő szerkezetek

1510G hosszú daruval

Izland hatalmas sziget, ahol az ország történelme során vulkánkitörések alakították ki a zord tájat. Folyamatosan változó, fagyos az idő, és az erdők hiánya miatt egyáltalán nincs menedék az üvöltő széllel szemben. Drámainak hangzik? Ez azonban csak egy újabb nap a Landsnet “kültéri irodájában”, amikor a karbantartó személyzet egy nyolckerék-meghajtású nagy járműbe pakol, és egy nagyfeszültségű vezeték felé haladnak a Reykjavíktól keletre fekvő hegyekben.

A feladat a szigetelők cseréje 25 méteres magasságban. A vezeték ezen részéről a tápfeszültséget kikapcsolták a munka befejezéséhez szükséges időre. 2020 nyara óta a legtöbb karbantartási feladatot teljesen új gépkoncepcióval végezték: a John Deere 1510G fakihordó alapgép Palfinger daruval van felszerelve, amely akár 30 métert is elérhet. A 20 km/h feletti maximális haladási sebességgel, a forgó-és szintező fülkével, a kibővített forgóvázzal és a kaszatárcsával a John Deere fakihordó páratlan terepviszonyokat és emelési stabilitást biztosít a Landsnet alkalmazásai számára. A fejlesztési projektet egy valóban nemzetközi csapatmunka keretében valósították meg, amelyben a finnországi John Deere gyár, a norvégiai és németországi John Deere-kereskedők, valamint az ausztriai és izlandi Palfinger-kereskedők vettek részt.

Kiváló terephez való alkalmazkodási képesség és jobb munkabiztonság

Az új gép mindenben megfelelt a Landsnet projektvezetőjének, Ragnar Bjarni Jnssonnak, a kirendeltségvezetőnek az elvárásainak: “Csapatunk nagyfeszültségű távvezetékeken és alállomásokon végez karbantartási, építési és javítási munkákat. A kihívást jelentő terepviszonyok és időjárási körülmények miatt rendkívüli feladatot jelentett számunkra a nagy daruk munkaterületekre történő mozgatása, és a korábbi berendezések egyike sem elégítette ki minden igényünket. Javítani akartuk képességeinket egy nagyobb hatótávolsággal, ahol fel tudjuk emelni az emelőkosarat, és növelni tudjuk a terephez való alkalmazkodó képességet. A személyes biztonság javítása és a környezeti tényezők, például a csökkentett üzemanyag-fogyasztás, szintén fontosak voltak. Stabilabb gépet akartunk, amely lehetővé teszi a legújabb daruk összes funkciójának használatát még a lejtőkön is egy gémbillentő rendszer segítségével. A legnagyobb hóviharokban is tudnunk kell dolgozni, akár 50 méter/másodperc sebességű szélben is. Számos lehetőséget megvizsgáltunk, de arra a következtetésre jutottunk, hogy egy fakihordó kínálja a legteljesebb megoldást. Az általunk végzett munka legtöbb aspektusát egyetlen gépben egyesíti: ez egy gumiabroncsos gép, ami nagy előnyt jelent jó körülmények között, ahol bármely más gép tönkretenné a talajt. A traktorhoz képest sokkal nagyobb daru szerelhető fel a fakihordóra, mondja Jónsson.

Erős daru  billentéssel és stabilizátorokkal 

Stabilizer and John Deere 1510G“Az 1510G fakihordó tökéletesen alkalmas a 12–25 méter magasságban lévő elektromos vezetékeken történő munkavégzésre. Nagyon jó képességű emelődaruja van. A billentőrendszer csodálatos. Nagyon nehéz elképzelni, hogy a gép hogyan borulhat fel, ami más nem közúti berendezésekkel már megtörtént. A fülke szintezőrendszere nagyon jól kezeli a lejtőket mind oldalirányban, mind felfelé és lefelé haladva, és fantasztikus gép a forgó fülkével való vezetéshez. Az alapgép hosszának és súlyának köszönhetően látható és érezhető, hogy a gép mennyire stabil a daruval végzett munka során. A gép oldalán lévő stabilizátorok további biztonságot nyújtanak. A darubillentéssel mindig stabil és egyenes platform jön létre az egyenes emeléshez. A lejtőkön a 25 fokos dőlésszögig dönthető daruval történő egyenes emelés hatalmas előrelépés - zárja mondanivalóját Jónsson.

A fő gépkezelő, Rúnar Freyr Rúnarsson ugyancsak elégedett az új géppel: “Számos feladatban tudjuk majd használni az új gépet: szigetelők cseréje, faoszlopok megemelése, emberek megemelése, mindenféle javítás és a vezetékek jégmentesítése. Ez a gép igazán teljesítette minden kívánságunkat,” összegzi R-túnarsson. Az eső és az erős szél a késő őszi napon is kitart. A rossz időjárái körülmények ellenére a Landsnet legénysége elégedett lehet, amikor visszatér a városba estefelé: a napi munkát ismét hatékonyan és biztonságosan fejezték be.