A DICSŐSÉGES JÁTÉKTÉR

Gleneagles, golfpálya

 

A professzionális golftörténelem egyik legnagyobb játékosa, Lee Trevino elhíresült mondása Gleneaglesről: “Ha a mennyország ilyen jó, mint ez, akkor remélem, hogy maradt még játékidő.”

Gleneagles, golfpálya

Amikor a Gleneagles Hotel 1924-ben először megnyitotta kapuit, ezt a Skócia szívében elterülő varázslatos vidéki birtokot a ‘Skót Felvidék Riviérájának’ nevezték.

Napjainkban a Gleneagles nem csupán a világ’ egyik legrangosabb golfhelyszíne, hanem három bajnoki golfpályával – (King’s, Queen’s és PGA Centenary) – nagyszerű játszótér minden korosztály számára. A látnivalók között szerepel az ötcsillagos luxushotel, a díjnyertes gyógyfürdőés Skócia egyetlen két Michelin-csillaggal rendelkező étterme.

A 850 hektáros területen fekvő, az Ochil-dombokra csodálatos kilátással rendelkező perthshire-i birtokot az Ultratravel (a Telegraph’s luxus utazási magazinja) olvasói 2017-ben példátlan módon, hatodik egymást követő évben a világ legjobb golfpályájának választották. A Todays Golfer Travel Awards 2017-ben Skócia’ legjobb szállodájának/üdülőhelyének ’is megválasztotta és ezt a címet negyedik egymást követő évben megőrizte.

Gleneagles, embléma

IDILLIKUS TÁJ A GOLFOZÁSHOZ

A Gleneagles golfpályák, bár nem a tenger mellett fekszenek, hasonlítanak a Skóciában található régebbi links golfpályákra, mivel homokra és kavicsra épültek, ami akkor rakódott le, amikor az utolsó jégtakaró körülbelül 15000 évvel ezelőtt végleg elolvadt, hosszú gerinceket, lapos buckákat és zárt völgyeket hátrahagyva. James Braid, a nagy golfozók egyike, ebben a különleges földrajzi környezetben létrehozta a King’s and Queen’s golfpályát, idillikus tájat teremtve a golfozáshoz.

A Jack Nicklaus (akivel egyszer együtt dolgozhattam) által tervezett PGA Centenáriumi Golfpálya –, amelyet, mint ismeretes, a világ “legnagyszerűbb” –földdarabjának nevezett, a 2014-es Ryder Kupa helyszínéül szolgált. 2018-ban a világ első közös’ férfi-női versenyének, az ’európai golf csapatbajnokságnak is ’otthont fog adni, majd ezt követi a női ’golf legnagyobb eseménye, a The Solheim kupa 2019-ben.

Mivel a birtokon csaknem 1000 alkalmazottat foglalkoztatnak, a képzés és a továbbképzés kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a személyzet tagjai megértsék, felelősséggel tartoznak Gleneagles örökségének folytatásáért. Mindez megnyilvánul egy új golfpálya-karbantartási ösztöndíjas programban, amelynek révén kilenc szerencsés résztvevő szakképzett golfpálya-karbantartói képesítést szerezhet; a program biztosítja az idősebb szakemberek birtokában lévő ismeretek átadását is a következő generáció számára.

Gleneagles, golfpálya-karbantartó, portré

ÁLMOK & LEHETŐSÉGEK

Scott Fenwick golfpálya- és ingatlan menedzser, aki a Gleneagles’ személyzetének leghosszabb ideje dolgozó munkatársa, 1980 júliusában került a céghez 16 éves golfpálya-karbantartó tanoncként. Scott, aki azokban a korai időkben első feladatként a bunkerek gereblyézte és a fűnyírók kezelését tanulta, most a Gleneagles’ 57 fős golfpálya-karbantartó és kertész csapatát vezeti.

“Arról álmodoztam, hogy egyszer profi golfozó leszek, de ez az álom nem volt reális; viszont rájöttem, hogy a golfpálya-karbantartás kiváló lehetőség arra, hogy továbbra is e sport közelében maradjak” - mondja. “Az évek során a golfpálya-karbantartás révén bejártam az egész világot, mert ’ez a szakma számos különböző lehetőséget kínál.”

“A golfpálya-karbantartás nem csupán fűnyírásból – áll, ’hanem ez összetett tudomány és komoly művészet. A bajnoki golfpályák fenntartása nagy szakértelmet, tudást és óriási figyelmet igényel a részletek iránt; csakis így biztosítható a mai golfozók által elvárt kemény és gyors pálya. ’Kemény munka ’ez, aminek az a jutalma, hogy az ember egy nagy csapat tagja lehet, amely a világon mindenütt nagyra értékelt golfpályákat létesít.”

Golfpálya-karbantartás nem csak a fűnyírásról szól - ez egy összetett tudomány és komoly művészet.

SCOTT FENWICK,
GLENEAGLES GOLF COURSES AND ESTATE MANAGER

“A Gleneagles büszke a golf terén betöltött vezető pozíciójára; mindig törekszik az innovációra, a legjobb gyakorlati módszerekre és első osztályú ügyfélszolgálat biztosítására, hogy vendégeinek és tagjainak egyedülállóan kiemelkedő élményt nyújtson.”

TECHNOLÓGIA AZ ELŐTÉRBEN

“Ebben kulcsszerepet játszik a megfelelő egyensúly megteremtése a hagyományos golfpálya-karbantartási módszerek között, felhasználva az évek alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot, valamint a leghatékonyabb munkamódszerek kidolgozása a megbízható csúcstechnológia alkalmazásával.”

“A hibrid elektromos fűnyírók alkalmazásának, a műholdas irányításnak és a gyepgondozásra szolgáló telematikai flottakezelő rendszereknek (mint amilyeneket a John Deere biztosít a márkakereskedői hálózatán keresztül) köszönhetően méltán számíthatunk arra, hogy a Gleneagles megőrzi helyét a golf élvonalában Európában és világszerte.”

Gleneagles, golfpálya