A CSALÁD BÜSZKESÉGE

Régi felülős fűnyíró, pajta, háztulajdonos

 

1983-Ban Uli üRübke’ apja megvásárolta első fűnyíró traktorát, amely egy John Deere volt, mondván, hogy nem ’engedhet meg magának egy olcsó fűnyírót! Harminckét évvel később fia és Mark nevű unokája még mindig büszkén vezeti – még meg is ünnepelték a gép 30. születésnapját.

Régi felülős fűnyíró, háztulajdonos, vevő, régi ház

Minden megváltozott, amikor 1983-ban Uli Rübke’ apja a régi tolókaros fűnyírógépét egy John Deere fűnyírótraktorra cserélte. Hirtelen mindenki füvet akart nyírni náluk – és ez még ma, 30 évvel később is így van. Farönkök és pótkocsik vontatásától futballpályák és gyümölcsösök gyepének nyírásáig a John Deere 111 kiváló szolgálatot tett az azóta eltelt évek alatt. Ma már’ a jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti, – de még mindig elsőre indul, és szükség esetén rendelkezésre áll.

Az évek során - megbízható társ.

ULRICH RÜBKE
Régi felülős fűnyíró, háztulajdonos, kulcs
Régi felülős fűnyíró, háztulajdonos, mező, kert, részletek

“A szomszédok hat-hét olcsó fűnyírótraktort is elhasználtak már, amióta mi ezt használjuk” – mondja mosolyogva Uli, miközben büszkén megpaskolja a gépét. “Egyik se tartott sokáig. A miénk egy kissé kopottas, de’ mégis jó állapotban maradt. Ráadásul az első gumijai még az eredetiek.”

Átható tekintetével és szilárd jellemével Uli Rübke pontosan úgy fest, amilyennek’ az ember egy komoly folyami hajóskapitányt elképzel. 13 méteres vontatóhajójának parancsnoki hídjáról irányítja azt az erős kotrógépet, amely az Aller folyót szabadidős és személyhajózási célból hajózható állapotban tartja. 40 év szolgálat után Uli úgy ismeri ezeket a vizeket, mint a tenyerét. A gépek iránti vonzalma közismert a kollégái körében: ha a távollétében rosszul bánnak a hajójával, Uli azonnal észreveszi, amint a kormánynál beindítja a hathengeres Mercedes dízelt. 

Régi felülős fűnyíró, háztulajdonos, kormánykerék

     

Régi felülős fűnyíró, háztulajdonos, falu, parádé

“A család alsó-szászországi Wittlohe ’területén álló gerendavázas parasztházának konyhájában bekeretezve látható a kép, amelyen Uli, felesége, Silke, valamint fia, Mark társaságában éppen a John Deere’ gép 30. születésnapját ünneplik. Bár ők csak a szomszédokat hívták meg, a környékbeli falvakban is híre ment az eseménynek. A nagy napon nem kevesebb mint 27 fűnyírótraktor vonult fel, hogy tiszteletét tegye, az élen az Uli által vezetett, nagy becsben tartott 111-es modellel.

APAKÉNT, FIÚKÉNT

Uli’fia, Mark a fűnyírás csínját-bínját nagyapjától tanulta és máig emlékszik a nagy napra, amikor elég idős lett a család John Deere fűnyírótraktorának vezetéséhez. Most, hogy Mark mechatronikai mérnöknek tanul, minden korábbinál jobban értékeli a John Deere minőséget. A Mark fején a képen látható sapka nem pusztán az idő múlását átvészelő családi ereklye: a Rübke család harmadik sportoló generációjaként Mark egyes különleges meccseken a mai napig viseli nagyapja’ steppelt futballnadrágját. 

A Rübke család a minőség és a hagyomány tisztelete mellett halad a korral. A helyi közösség szerves részeként több nagyszabású projektet segítenek, amelyek csúcstechnológiával óvják, javítják a helyiek és az ide látogatók életminőségét. Nemrég fejeződött be például az együttműködéses alapon szerveződő új kisbolt megvalósítása és beindítása, valamint a folyót – átszelő, napelemes személyszállító komp kiépítése, amelyek hosszú évek türelmes és állhatatos munkáját igényelték.

Régi kép, felülős fűnyíró, vevő, kert, gyerek

  

Ez most a család része.

SILKE RÜBKE
Régi felülős fűnyíró, falu, vevő

CSALÁDTAG

Amikor két éve a család új fűnyírótraktort vásárolt, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy újra egy John Deere-t vegyenek. “Új X155R típusú gépünk a 111-el azonos gyártásminőségű, de számos műszaki újítás könnyíti meg a használatát, amilyen például a kétrétegű fűgyűjtő.” A Rübke család soha nem vette fontolóra a régi gép eladását, pedig ’biztosak benne, hogy az ’még mindig értékes. “Mostanra ’családtag lett – ”mondta Silke teljes természetességgel. “Soha ’nem fogunk megválni tőle. Ha egyszer majd eljön az ideje, ’talán majd eltemetjük a kertben.”

     

Régi felülős fűnyíró, pajta, háztulajdonos