Mit tehetünk a méhek megsegítése érdekében

Az utóbbi években nehéz idők járnak a méhekre. A lehetséges okok közé sorolhatjuk a nem megfelelő takarmánygyűjtési területeket és a helytelen táplálkozást. Mit tehetünk ez ellen? Kiderült, elég nagy a baj.

A méhek bajban vannak. És ez azt jelenti, hogy mi is, hiszen ők felelősek az általunk elfogyasztott ételek körülbelül egyharmadáért. Ha eltűnnek, valószínűleg nem fogunk éhen halni, de még mindig különösen fontos részei az élelmiszerláncunknak.

Ezért az Önnel egyivású házikertészek beporzóbarát növényekkel csalogatják a méheket a tájkertészetekbe vagy a veteményeskertbe. Ha megtetszett ez az ötlet, akkor említenénk néhány dolgot, amelyeket Ön is megtehet a saját kertjében.

1. Helyezzen ki nektárt és virágport. A méheknek nektárra és virágporra is szükségük van a túléléshez. A nektárból a méhek mézet készítenek, ami gyors energiabevitelt biztosító szénhidráttartalmú táplálék. Az európai méhkutatók kiderítették, hogy a méhek hátsó lábaion virágporgyűjtő zsákok vannak. A virágport visszaviszik a kaptárba és átalakítják azt úgynevezett méhkenyérré. A gyors energiabevitelt biztosító mézzel szemben a méhkenyér fehérjét, zsírokat, ásványi anyagokat és vitaminokat biztosít. Elengedhetetlen élelmiszer, különösen a kaptár legfiatalabb tagjai számára, ezért döntő fontosságú a méhraj növekedése és gyarapodása szempontjából.

Ami jó a méheknek, az az Ön számára is kellemes és hasznos lehet: A könnyen termeszthető és csodálatos illatú mentafélék vonzzák a háziméheket. Számos gyógynövény, köztük a bazsalikom, a kakukkfű, a levendula, a citromfű, az oregánó, a majoránna, a rozmaring és zsálya, mind a mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozik. Esetleg fontolóra vehetné egy teljes egészében gyógynövényekből álló illatozó kert telepítését, amelyet Ön és a méhek egyaránt élvezhetnek.

2. Tartsa őket melegen. A méheknek melegségre van szükségük a munkához. Repülni sem tudnak 13 °C alatti hőmérsékleten és nem hagyják el a kaptárt, amíg a hőmérő higanyszála el nem éri a 14 °C-ot . Minél előbb éri nap reggel a kertet, annál hamar felmelegszenek és aktivizálják magukat a méhek.

3. Biztosítson védelmet. A szél nem kedvező a méhek számára, mivel megnehezítheti a pontos repülést és eloszlathatja az illatot, amely a táplálékforrásukhoz vonzza őket. Szélvédett kertben a nektár illata tovább érezhető, így Ön több méhecskét fog látni.

A szélfogóként működő cserjék, fák vagy épületek ellensúlyozhatják a szél hatását és árnyékot adhatnak délután. A méhek nem szeretik hőséget és 38 °C feletti hőmérsékleten abbahagyják a munkát - egy kis délutáni árnyék plusz időt biztosíthat számukra a létfontosságú nektár és pollen begyűjtésére.

4. Hozzon létre folyamatosan virágzó kertet. A méheknek kora tavasztól késő őszig kell táplálékot gyűjteniük az egészséges kaptár fenntartásához. Ha a teljes szezonban szeretne gondoskodni a méhekről, akkor döntő fontosságú, hogy mindig rendelkezésükre álljon megfelelő táplálék, ami azt jelenti, hogy különféle virágokat kell ültetni. Győződjön meg róla, hogy a tervében szerepelnek olyan növények, amelyek a szezon során különböző időpontokban virágoznak - erről további tippeket talál a „Az Ön kertje: Teljes virágzás az egész szezonban” című cikkünkben.

5. Hagyjon fel bizonyos növényvédő szerek használatával. Egyes növényvédő szerek károsak a méhekre - érdemes lehet más típusúakat használni, ha csak lehet. A rovarirtó szappan jobb megoldásnak bizonyulhat a kártevők, például a levéltetvek elleni védekezésben.

Látja, nem is olyan nehéz méhbarát kertet létrehozni, ahol egymás mellett dolgozhat ezekkel a szorgalmas és nélkülözhetetlen rovarokkal. Egyébként a méhek általában békén hagyják az embert és végzik a munkájukat, kivéve, ha véletlenül meg nyomják vagy megütik őket. Érdemes azonban kerülni az erős illatú parfümök, hajlakkokat vagy más illatanyagok használatát, amelyek az emberhez vonzzák az összezavarodott méheket, miközben éppen nektárt keresnek.