
A Carl Zeiss közreműködésével kifejlesztett és szabadalmaztatott HarvestLab 3000 szenzor infravörös-közeli (NIR) színképelemzéssel végzi a különféle összetevők egyidejű mérését a betakarított terményben, silóban vagy hígtrágyában. A Deutsche landwirtschafts gesellschaft (Dlg) már 2009-ben tanúsította a technológiát kukoricasiló szárazanyag-elemzésére, amikor is csupán 0,67 és 1,85% közti elhanyagolható eltéréseket állapítottak meg. Különféle kalibrálási eljárásainkat azóta tovább finomítottuk, évről évre több mintát hozzáadva több termény/hígtrágya típusból, ill. fajtából/takarmányból és régióból.
Az új HarvestLab 3000 hardver a legmodernebb technológiát képviseli, és több millió órás szántóföldi tapasztalatra épül. A szenzor 12%-kal szélesebb hullámhosszúságú spektrumot képes érzékelni a még nagyobb pontosság érdekében, továbbá másodpercenként több mint 4000 mérési pontra képes. Ez tipikusan 1 millió mérést jelent töltésenként. Önnek mindez nem csupán véletlenszerű mérési eredményt biztosít, hanem statisztikailag sziklaszilárd adatokat is: ráadásul menet közben. Teljesen kizárja a kézi mintavételezések során általában előforduló olyan hibákat, mint pl. az oxigén, vagy a hő hatása, amíg a minta eljut a következő laboratóriumba. Végül, de nem utolsó sorban az összes adat valós időben kerül kijelzésre, és helyspecifikusan kerül dokumentálásra. Ez lehetővé teszi a gépkezelők számára a beállítások módosítását, valamint a gép automatikus optimalizálását még a szántóföldön ahelyett, hogy akár több napot is várni kellene a laboreredményekre.