HarvestLab 3000Mezőgazdasági Menedzsment Megoldások (AMS)

 • Közeli infravörös (NIR) spektroszkópia a betakarított növények, siló vagy hígtrágya különböző összetevőinek elemzésére (egy érzékelő, három alkalmazás)
 • Lehetővé teszi a vágáshossz automatikus beállítását a szárazanyag-tartalom alapján (terménybetakarítás)
 • Összetevők elemzése nem csak a töltés, hanem a felvitel során is (hígtrágya)
 • Laboratóriumi egységként használható tárolóhelyen vagy irodában, lehetővé téve a takarmány pontos adagolását és az állatállomány egészségének biztosítását.

Egy szenzor – három alkalmazási terület

Összes kibontásaÖsszes bezárása

Egy szenzor – három alkalmazási terület

Egy szenzor – három alkalmazási terület

A Carl Zeiss közreműködésével kifejlesztett és szabadalmaztatott HarvestLab 3000 szenzor infravörös-közeli (NIR) színképelemzéssel végzi a különféle összetevők egyidejű mérését a betakarított terményben, silóban vagy hígtrágyában. A Deutsche landwirtschafts gesellschaft (Dlg) már 2009-ben   tanúsította a technológiát kukoricasiló szárazanyag-elemzésére, amikor is csupán 0,67 és 1,85% közti elhanyagolható eltéréseket állapítottak meg. Különféle kalibrálási eljárásainkat azóta tovább finomítottuk, évről évre több mintát hozzáadva több termény/hígtrágya típusból, ill. fajtából/takarmányból és régióból.

Az új HarvestLab 3000 hardver a legmodernebb technológiát képviseli, és több millió órás szántóföldi tapasztalatra épül. A szenzor 12%-kal szélesebb hullámhosszúságú spektrumot képes érzékelni a még nagyobb pontosság érdekében, továbbá másodpercenként több mint 4000 mérési pontra képes. Ez tipikusan 1 millió mérést jelent töltésenként. Önnek mindez nem csupán véletlenszerű mérési eredményt biztosít, hanem statisztikailag sziklaszilárd adatokat is: ráadásul menet közben. Teljesen kizárja a kézi mintavételezések során általában előforduló olyan hibákat, mint pl. az oxigén, vagy a hő hatása, amíg a minta eljut a következő laboratóriumba. Végül, de nem utolsó sorban az összes adat valós időben kerül kijelzésre, és helyspecifikusan kerül dokumentálásra. Ez lehetővé teszi a gépkezelők számára a beállítások módosítását, valamint a gép automatikus optimalizálását még a szántóföldön ahelyett, hogy akár több napot is várni kellene a laboreredményekre.

Szecskázógép

Szecskázógép

A termény nedvességtartalma akár 20%-kal is eltérhet ugyanazon a szántóföldön, ami eltérő szecskaméretet igényel a siló ideális, oxigénmentes tömörítéséhez. A HarvestLab 3000 John Deere szecskázóra szerelve a szárazanyag tartalom alapján automatikus szecskaméret-szabályozást biztosít. Az automatikus silóadalék-szabályozás elősegíti az optimális erjedést, és akár 10%-os adalék-megtakarítást eredményezhet.

A szárazanyag-tartalom mellett nagyon pontos, valós idejű nyersfehérje-, keményítő-, nyersrost-, NDF-, ADF-, cukor- és nyershamuadatokat is kaphatunk. Ez lehetővé teszi, hogy a betakarított terményt a minősége és ne a mennyisége alapján számlázza ki, vagy szerezze be. Az összes helyspecifikus dokumentálási adatnak a John Deere Műveleti központban való megjelenítésével és összehasonlításával Ön tényeken alapuló döntéseket hozhat pl. a fajta kiválasztása vagy a termény gondozása terén. A holtszezonban pedig professzionálisan készülhet fel a következő, még sikeresebb szezonra.

 • Szárazanyag-tartalmon alapuló automatikus szecskahossz-szabályozás a jobb térfogatsűrűség és silótakarmány-minőség érdekében
 • A silótakarmány-oltóanyag adalékolása pontosan szabályozható az erjesztés optimalizálásához.
 • Hozzon tájékozott döntéseket a következő szezonban megtermelni kívánt terményfajtákról
 • Az összetételre vonatkozó adatok közvetlenül a fülkében nyomtathatók ki

Hígtrágya beltartalom-mérés - intelligens szerves tápanyag-elosztás

Hígtrágya beltartalom-mérés – intelligens szerves tápanyag-elosztás

A hígtrágya tápanyagtartalma rendkívül nagy. Mostanáig viszont a természetes változékonysága és a gyors leülepedése miatt a hígtrágyakijuttatás sikere esetleges volt. A John Deere hígtrágya-beltartalommérő rendszerrel mostantól precízen végezheti az N, P, K visszapótlást a hígtrágyatápanyag célmennyisége alapján, korlátozhatja a kijuttatási mennyiséget kg/ha-ban, és akár helyspecifikus kijuttatási térképeket is használhat.

A John Deere hígtrágya beltartalom-mérő nem csak a feltöltés során képes elemezni az összetételt, hanem a kijuttatás közben is, egy másodperccel azelőtt, hogy a hígtrágya a talajra kerül. Ez más rendszerekhez képest felbecsülhetetlen előny, mivel a természetes tápanyagtartalom változásait és a szállítás közbeni ülepedést is figyelembe veszi és kompenzálja automatikus, valós idejű sebesség- és/vagy térfogatáram-szabályozással. Ezen kívül a John Deere hígtrágya-beltartalommérési adatok vezeték nélkül továbbíthatók a John Deere Műveleti központba további feldolgozásra.

 • A hígtrágya tápanyagértéke € 0,75 és € 1,50/m³ között alakul, amivel csökkenthetők a műtrágyaköltségek
 • Elkerülhető a termény megdőlése és egyenletesebb növekedés garantálható
 • Maximalizálja a terméshozamokat és a minőséget a jogi korlátok betartásával
 • A legtöbb hígtrágya-kijuttató tartálykocsival és csévélődobos öntözőrendszerrel kompatibilis

Mobil laboratórium - nem kell várni a laboratóriumi eredményekre

Mobil laboratórium – nem kell várni a laboratóriumi eredményekre

A HarvestLab 3000 laboratóriumként is működhet a tárolóhelyen vagy az irodában, így egész évben kihasználható. A jármű elektromos aljzatához csatlakoztatva teljesen hordozható használatot biztosít, és azonnali információkat nyújt, bárhol is legyen Ön. A valós időben kapott eredmények segítséget nyújtanak a megfelelő takarmánykészlet fenntartásához, a pontos takarmánykeveréshez és az állatállomány egészségének megőrzéséhez. Ennek eredményeként megspórolhatja a szükségtelen kiegészítőket, ugyanakkor nagyobb hozamokat érhet el a hús, tej vagy biogáz előállítás során, így megnövelheti vállalkozása nyereségességét.

Legújabb webes kezelőfelületünkön lépésről-lépésre követhető útmutatókat talál, és tetszetős formában jelenítheti meg az adatokat, ami segíti Önt a megfelelő döntések meghozatalában.

 • Teljeskörű összetételmérés gazdálkodók, biogázüzemek és takarmányozási szakértők számára
 • A takarmány minőségének valós idejű mérése
 • A téli takarmányozás könnyű megtervezése
 • Új, felhasználóbarát webes kezelőfelület